PUFF ( Pulmonary Function System)

Kapcsolódó fogalmak: 
valószínűség-számítás
Kapcsolódó fogalmak: 
valószinűség-elmélet
Kapcsolódó könyvfejezetek: 
8.1. Még egyszer a reprezentációról
Kapcsolódó könyvfejezetek: 
13. fejezet - Bizonytalanság
A tartalom szövege (HTML): 
 
PUFF - Pulmonary Function System
 
A PUFF (Pulmonary Function System) a ’70-es évek közepén kifejlesztett speciális funkcióval rendelkező szakértői rendszer.
Az EMYCIN segítségével fejlesztették ki a Stanford egyetemen. Az EMYCIN és ezzel együtt a PUFF alkalmazására az egyetem nagy teljesítményű SUMEX számítógépén volt lehetőség, majd a finomított második verzió által (POP1-1) a rendszer használhatóvá vált arra, hogy a Pacific Medical Center eszközein is működjön. Ezt a viszonylag kisméretű rendszert később átalakították kisebb számítógépeken is futtatható BASIC nyelvűvé, ezáltal rutinszerűen, a laboratóriumban is lehetővé vált a rendszer használata.
 
 
A PUFF helye a szakértő rendszerek között
 
A rendszer 1979-ben kezdett működni. 4000 eset eredményét rögzítették. 90%-os biztonsággal használták a légzési funkciók elemzésére. A PUFF által készített jelentések 85%-a fogadható el módosítások nélkül. Ez igen jó arány, és jól használható a napi klinikai gyakorlatban. Természetesen nem helyettesíti az emberi szakértelmet, mert az ellenőrzésre szükség van, de jelentősen megkönnyíti az egészségügyi személyzet munkáját.
A PUFF feladata az, hogy értelmezze a légzésfunkciós (PF) vizsgálati eredményeket, a kapott eredményeket értelmezze, értékelje, jelentést készítsen azokról. Segítségével a diagnózis könnyebben felállítható, ezen túl a tudományos kutatásokhoz is segítséget nyújt.
A PUFF egy szabály alapú rendszer. Több diagnosztizált tüdőbeteg adatait használták fel az elméleti szabályok kialakításához, majd ezeket kódolt szabályokká alakították (LISP), és a kapott adatokat tesztelték.
A rendszer célja, hogy bármikor meghatározzon egy adott klinikai paraméter alapján egy értéket. A végén, ha a klinikai paraméter alapján nem talál értéket, az előre számított szabály alapján, akkor kérdést tesz fel a felhasználóhoz, hogy megszerezze a hiányzó értéket.
 
PUFF előnyei:
Sok orvosi szakértő rendszer működésében az adatbevitel sok időt követel. A PUFF a felhasználói beavatkozás szükségszerűsége nélkül, automatikusan PM értelmezéseket hoz létre. Az adatok értelmezéséhez szükséges a betegek adatainak ismerete. Ezek rendelkezésre állnak a laboratóriumban (anamnézis, egyéb mérési értékek) a számítógépes információs rendszer által. Egyéb információ nem szükséges annak érdekében, hogy a légúti betegség pontos diagnózisát fel lehessen állítani. A domain-specifikus ismeretek, amit a légzésfunkciós vizsgálat során szerzünk korlátozott, de elég ahhoz, hogy megvalósuljon a tudás megszerezése, megértése és reprezentálása.
A PUFF rendszer könnyen használható a légzésfunkciós laborban a klinikai személyzet számára. A számítógép-használat klinikai rutin.
 
Kapcsolódó irodalmak
faculty.ksu.edu.sa/Amani_AlAjlan/Documents/Medical_Expert_System.pdf, Amani Al-Ajlan: Medical Expert Systems HDP and PUFF, Feltöltés ideje: 2007. április, Hozzáférés dátuma: 2011. május 23.
ftp://reports.stanford.edu/pub/cstr/reports/cs/tr/82/931/CS-TR-82-931.pdf, Janice S. Aikins, John C. Kunz, Edward H. Shortliffe, Robert J Fallat: PUFF: An Expert System for Interpretation of Pulmonary Function Data,  Hozzáférés dátuma: 2011. május 23.
 
Kidolgozó
Lamy Mária marilamy@gmail.com